Logo Logo
Jak se obléct pro sportování v létě
  • 06.11.2021
  • sport, letní sport,

Léto a s ním spojené teplejší počasí s sebou přináší mnoho outdoorových sportů, které v chladnějších měsících vykonávat nemůžete. Mnoho sportů pro provozování potřebuje specifické vybavení a také oblečení. V našem článku se podíváme, jak se správně obléct pro provozování letních sportů.

Jak se obléct pro sportování v létě

Jak se obléct pro sportování v létě

Projdeme si nejoblíbenější a nejrozšířenější letní sporty, pro které je potřeba specifické sportovní oblečení, které musí splňovat určité vlastnosti. Nechybí mezi nimi cyklistika, běh nebo plavání. Pojďme na to!

Cyklistika

Pro cyklistiku je správné cyklistické oblečení velmi důležitým prvkem, přičemž nejdůležitější jsou cyklistické kalhoty. Nohy jsou totiž při šlapání stále v pohybu a špatná prodyšnost, otlačeniny či odřeniny mohou cyklistiku velmi rychle proměnit v noční můru.

Cyklistické oblečení tak musí být prodyšné s rychlým odvodem potu od těla. Kalhoty na cyklistiku by měly obsahovat vnitřní vložku, které se někdy přezdívá „plínka“. Ta se nachází v sedací části cyklokalhot a je často anatomicky tvarovaná pro muže či ženy. Musí splňovat antibakteriální vlastnosti a nabídnout vám pohodlí i při dlouhých trasách.

Běh

Na běžecké oblečení je kladen obdobný nárok jako na cyklistické oblečení. Během běhu vás nesmí nic tlačit, pot musí být odváděn rychle pryč a nesmíte se v oblečení přehřívat. Velmi doporučujeme použití funkčního prádla, které výše zmíněné vlastnosti splňuje a nabídne vysoký komfort nošení. Oblečení na běh by mělo taktéž nabídnout dostatečnou volnost pohybu, aby vás nelimitovalo ve stylu běhu.

Dámská běžecká bunda

Co se týče běžeckého příslušenství, tak velmi doporučujeme kompresní podkolenky, které pomáhají s cirkulací krve a zvyšují výkon. Jsou používané ve více sportovních odvětvích, ve kterých je fokus na pohyb nohou. Kompresní podkolenky tak můžete použít pro běh, cyklistiku, volejbal, florbal či lední hokej.

In-line brusle

Velmi oblíbeným volnočasovým sportem je jízda na kolečkových bruslích. Oblečení na kolečkové brusle se různí podle odvětví in line bruslení, které chcete provozovat. Určitě však bude rozdílné oblečení na inline speed skating, inline hokej, volnočasové ježdění nebo jízda ve skateparku na freestyle bruslích. Obecně však můžeme říct, že by oblečení mělo být prodyšné, dobře odvádět pot a nabídnout dostatečnou volnost pohybu bez otlačenin a odřenin od švů.

Turistika

Volnočasovým sportem číslo 1 pro všechny věkové skupiny je určitě turistika, při které ke sportování využíváte nejzákladnější lidský pohyb – chůzi. Outdoorové oblečení se velmi různí dle ročního období, pokud se však bavíme o létě, tak by mělo být velmi prodyšné s dobrým odvodem potu a volností pohybu.

Pro deštivé přeháňky doporučujeme mít s sebou přibalenou softshellovou bundu, která vám nabídne spolehlivou ochranu, a přitom vysokou prodyšnost. Pro vydatnější deště už však bude potřeba hardshell bunda, která je z nepromokavých materiálů, ale nenabízí takovou prodyšnost jako softshell. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv sport, tak módní srovnávač modise.cz nabízí mnoho modelů kvalitního sportovního oblečení pro širokou škálu sportů. 

Beachvolejbal a plávání

Co by to bylo za léto bez plavání a plážového volejbalu. V obou případech vám postačí plavky, avšak doporučujeme k nim i sluneční brýle a pokrývku hlavy. Díky tomu se vyhnete nepříjemného úpalu. Samozřejmě nesmí chybět ani opalovací krém, ale o něm až zas jindy!

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Je patrné, že u oblečení na letní sporty je kladen velký důraz na vysokou prodyšnost a odvod potu od těla. Díky tomu vám oblečení nabídne co nejlepší možné klima a předchází přehřátí organismu. Nám nezbývá niž jiného než se rozloučit a doufat, že se uvidíme u dalšího článku!