Logo Logo
Tipy na oblečení do proměnlivého počasí
  • 05.11.2021
  • oblečení,

Čerstvý vzduch, sluníčko, spousta zábavy – toto si většinou představíme pod sportováním venku. Ve většině případů se však nedočkáte slunečného dne bez mráčku a buď vás bude doprovázet vítr, oblačnost, déšť, chlad nebo sníh. Hlavně pak, pokud například provozujete turistiku v kopcích, kde může být počasí oproti městům v nížinách mnohem odlišnější. Správné oblečení je tak naprostým základem, abyste předešli nemocem způsobené například prochladnutím. V našem článku jsme se podívali na to, jak si správně sestavit oblečení do proměnlivých podmínek.

Oblečení do proměnlivého počasí

Tipy na oblečení do proměnlivého počasí

Projdeme si vlastnosti a možnosti, které nabízí oblečení pro horní i spodní část těla. Co by mělo oblečení splňovat a jaká je jeho funkce v rámci cibulového principu. Následně se podíváme na boty a další příslušenství, které je vhodné během proměnlivého počasí použít.

Oblečení pro horní část těla

Pojďme se podívat na jednotlivé vrstvy oblečení pro horní část těla, které budou následovat cibulový princip skládání oblečení. První vrstva je funkční oblečení, které přímo přiléhá na pokožku a velmi se liší materiálovým složením a tím svým účelem. Hlavním účelem první vrstvy je však správná termoregulace a rychlý odvod potu pryč od těla. Vlněné funkční prádlo nalezne využití hlavně v zimních měsících, protože má velmi dobré tepelně regulační vlastnosti. Syntetické funkční prádlo je zas vhodné na letní či jarní dny a je velice prodyšné.

Druhá vrstva bývá ve formě mikiny, která má za úkol držet tělesné teplo a odvádět vlhkost. Nejčastěji používaným oblečením pro druhou vrstvu je fleecová mikina, která k tomu splňuje všechny předpoklady. Důležitý je taky střih mikiny, který by neměl být moc upnutý ani volný. Vlhkost od těla by v ideálním případě měla jít od těla pryč skrz první a druhou vrstvu ke třetí vrstvě.

Ochrannou funkci má třetí vrstva oblečení v podobě bundy. Ta se různí od podmínek, ve kterých ji chceme použít a očekávání, které do ní vkládáme. Podle toho se totiž různí její vlastnosti, které nám nabízí. Pokud budeme chtít využít 3 vrstvy oblečení, tak se většinou vydáváme do deštivého nebo hodně větrného počasí. V tom případě pro vás bude vhodná nepromokavá hardshell bunda. V jarních měsících, kdy vás nečeká deštivé počasí je vhodná softshellová bunda, která je velice skladná a můžete ji například při turistice strčit do batohu, aniž by vám zabrala moc místa.

Sportovní kalhoty O´Nell

Kalhoty

Sportovní kalhoty se hlavně různí svým materiálovým složením a funkcí. V zimních měsících to budou hlavně zateplené hardshellové kalhoty, které jsou nepromokavé, větruvzdorné a s dobrou tepelnou izolací. Velice vhodné je použití funkčních legín, které fungují na stejném principu jako funkční prádlo první vrstvy oblečení pro horní část těla.

Nemusíte to však být pouze funkční legíny. V teplejších měsících to může být jen funkční spodní prádlo. Hlavní je, aby funkční oblečení rychle odvádělo pot a byly při pohybu příjemné. Spodní část těla je totiž na odřeniny a otlačeniny mnohem náchylnější.

Boty

Boty jsou dalším ze základních vybavení a chrání nás před chladem, vlhkostí a nástrahami terénu. Zde je výběr velmi různorodý a jako u dalších kusů oblečení velmi záleží na druhu provozovaného sportu. Jistě nebudeme doporučovat cyklistovi pohorky na hory, avšak bavíme se o oblečení do nepříznivých podmínek. Cyklista by se tak měl poohlédnout o návlecích, které mohou být nepromokavé nebo zateplené pro jízdu v deštivých či chladných dnech.

U jiných sportů je to obdobné. Není nic horšího, než když vám zvlhnou boty. Pokud je to možností, tak věnujte velkou pozornost tomu, zda jsou boty nepromokavé. Hlavně pak ve sportech jako turistika nebo běh. Široký výběr tusitických, běžeckých a dalších typů bot naleznete přehledně ve sportovním srovnávači sportise.cz.

Další příslušenství

Kolísání teplot patří mezi důležité faktory proměnlivého počasí a poznat to můžeme hlavně ráno nebo večer. Kromě náhradního oblečení existuje další příslušenství, na které je velmi dobré myslet. Už jsme například zmínili cyklistické návleky, které společně s návleky na ruce a nohy cyklisté velmi kvitují hlavně při ranních hodinách či při jízdě v zimních měsících. Při oteplení můžete návleky jednoduše sundat.

Dalším příslušenstvím mohou být rozhodně šály, čepice a čelenky, jejichž použití se opět odvíjí od panujících teplot. Ty se nemusí různit pouze během hodin, ale také s nadmořskou výškou. Musíme myslet na to, že například na horách, ale i menších kopcích panuje často jiné počasí, než je tomu ve městech.

Závěr

Při výběru oblečení do proměnlivého počasí je velmi důležité vědět na co ho chcete vlastně použít. Jaké budou přitom nejpravděpodobněji podmínky a co od oblečení očekávám. Pokud v tom máte jasno, tak pevně věříme, že díky našemu článku již jistě víte, jaké si vybrat sportovní oblečení.